Waarom kiezen voor een botox behandeling bij Betan Clinics?

+ 30 minuten consult bij elke behandeling

Ervaren plastisch chirurgen met hoge, academische titel

Alleen A-merk producten van vertrouwde fabrikanten

Nieuwste, geavanceerde behandeltechnieken

Less is more: behoud van natuurlijke mimiek

Botox

Botuline toxine (ook wel botox in de volksmond) is een natuurlijk middel dat gebruikt wordt om rimpels te verminderen. Botuline toxine wordt met name gebruikt om gelaatspieren die de mimiek verzorgen te verslappen. Door deze spierverslapping zijn rimpels nauwelijks tot niet zichtbaar. Tevens wordt botuline toxine ingezet tegen migraine, tandenknarsen en overmatig transpireren.

Voor foto
Na foto

Ruim 25 jaar wordt botuline toxine gebruikt voor verschillende cosmetische behandelingen. Het middel werd in de jaren 90 van de vorige eeuw razendsnel populair aangezien behandeling met botuline toxine de ultieme oplossing tegen veroudering bleek te zijn. Tegenwoordig kiezen vrouwen en mannen steeds vaker voor een behandeling met botuline toxine om een frisse, jeugdige uitstraling te behouden.

Botuline toxine wordt vooral gebruikt om de spieren te verslappen die aanspannen als je bepaalde gezichtsuitdrukkingen maakt. Denk bijvoorbeeld aan fronsen, verbaasd kijken of lachen. De typische, diepe rimpels die bij de mimiek ontstaan zullen met botuline toxine vervagen. Het beste effect is zichtbaar daar waar de mimiek het beste tot uiting komt.

Het middel wordt voor verschillende mimische spieren gebruikt. Meestal kiezen vrouwen en mannen voor een behandeling van de fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Naast het verminderen van rimpels wordt botuline toxine ook gebruikt voor een wenkbrauwlift, overmatig transpireren, migraineklachten, tandenknarsen en zichtbaar tandvlees bij lachen (gummy smile).

Botuline toxine is een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Oorspronkelijk wordt het middel gebruikt om spierspasmen en andere spieraanspanningen te behandelen. Pas later heeft men per toeval ontdekt dat het ook een geschikt middel is voor cosmetische doeleinden. Om een spier aan te spannen heeft deze een prikkel nodig van een zenuw. Deze zogenaamde prikkeloverdracht gebeurt door afgifte van een stimulerende stof uit de zenuw naar de spier. Botuline toxine zorgt ervoor dat deze stof nauwelijks tot niet vrijkomt en de prikkeloverdracht op deze manier gedeeltelijk of zelfs volledig geblokkeerd wordt. De spier kan hierdoor nauwelijks tot niet meer samentrekken. Bij behandeling van overmatig transpireren werkt botuline toxine op dezelfde manier. Door blokkade van de prikkeloverdracht wordt voorkomen dat de zweetklieren zweet kunnen produceren.

Botuline toxine en fillers zijn niet hetzelfde

Vaak wordt botuline toxine verward met fillers. Botuline toxine en fillers zijn middelen die behoren tot de injectables. Zoals de naam zegt zijn dit middelen om te injecteren. Beide middelen werken heel anders. Botuline toxine wordt gebruikt om dynamische rimpels te behandelen, oftewel rimpels die ontstaan door aanspanning van spieren, en fillers zijn vulmiddelen die gebruikt worden om statische rimpels te behandelen, oftewel rimpels die ontstaan door huidverslapping en -veroudering. Wat botuline toxine en fillers gemeen hebben is dat ze gebruikt worden om rimpels te verminderen.

Vaak wordt gesproken over Botox, maar men bedoelt botuline toxine. Botox is een beschermde merknaam van fabrikant Allergan, maar er zijn tegenwoordig verschillende merken botuline toxine, wisselend van zeer gerenommeerde A-merken tot kleine, onbekende merken. In Nederland en in het buitenland wordt gebruikt gemaakt van verschillende merken botuline toxine. De bekendste en meest betrouwbare merken zijn Botox, Vistabel, Dysport, Azzalure en Bocouture. Bij Betan Clinics gebruiken de plastisch chirurgen alleen veilige en zeer effectieve merken botuline toxine van betrouwbare fabrikanten. De botuline toxine producten van Betan Clinics zijn afkomstig van gerenommeerde leveranciers van uitsluitend A-merken producten. Er is in het verleden veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van de botuline toxine merken die Betan Clinics gebruikt en er zijn zowel in Nederland als in het buitenland reeds miljoenen mensen mee behandeld. De plastisch chirurgen van Betan Clinics hebben jaren ervaring met deze merken en het gebruik van botuline toxine in het algemeen. De keuze voor het juiste product en de ruime ervaring zorgen voor optimale resultaten en veiligheid van de behandeling.
Bij Betan Clinics gebruiken de plastisch chirurgen alleen veilige en zeer effectieve merken botuline toxine van betrouwbare fabrikanten.

Voordat u een botuline toxine behandeling ondergaat bij Betan Clinics wordt er eerst een vrijblijvend consult ingepland om uw hulpvraag te bespreken en om te controleren of u in aanmerking komt voor een behandeling met botuline toxine.

Tijdens het gesprek heeft u alle ruimte om uw wensen te bespreken. De plastisch chirurg luistert aandachtig en geeft altijd een vrijblijvend en eerlijk advies om zodoende tot een persoonlijk behandelplan te komen. Hij zal duidelijk uitleggen wat er in uw geval haalbaar is en wat u kunt verwachten van de resultaten.

Voordat u naar het consult komt sturen wij u per email een korte vragenlijst met medische vragen toe. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het gesprek met de plastisch chirurg meer ruimte overblijft voor uw vragen en het bespreken van uw wensen. De plastisch chirurg zal uw medicatiegebruik, medische achtergrond en de vragenlijst die u reeds thuis digitaal heeft ingevuld bekijken. Al deze gegevens zijn noodzakelijk om er zeker van te zijn dat een botuline toxine behandeling bij u veilig kan en mag plaatsvinden.

Ook de manier waarop de behandeling uitgevoerd wordt, zal aan bod komen. De plastisch chirurgen van Betan Clinics beoordelen goed uw eigen mimiek en houden er rekening mee dat de natuurlijke trekken van uw gezicht zichtbaar blijven.

Filosofie van Betan Clinics: less is more!

De typische mediavoorbeelden van overmatig botuline toxine gebruik is een absolute ‘no go’ voor Betan Clinics en daarom kiezen wij ervoor om liever minder dan meer botuline toxine te gebruiken. Met andere woorden: less is more.

Een botuline toxine behandeling vindt plaats door middel van een injectie met een zeer fijne naald. U voelt hier weinig van en u merkt het slechts als een klein speldenprikje. Ter vergelijking bij vrouwen: de wenkbrauwen epileren of de benen harsen is vele malen pijnlijker. Een plaatselijke verdoving is daarom niet nodig.

Per behandelde zone spuit de plastisch chirurg een zeer geringe hoeveelheid botuline toxine in de juiste spier. Een injectie met botuline toxine heeft geen nadelige gevolgen op de gezondheid. Na de behandeling kan de huid wat gezwollen en rood zijn. Dit houdt meestal 1 tot 2 uur aan. Botuline toxine zorgt ervoor dat de zenuwen onder de huid geen signaal meer kunnen afgeven naar de spieren, waardoor de spieren niet meer kunnen aanspannen en rimpels nauwelijks tot niet meer zichtbaar zijn. De behandeling duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten en u kunt direct na de behandeling naar huis. Heeft u de behandeling al eerder ondergaan? Dan blijft het resultaat langer effectief tot ongeveer 6 maanden.

Voordat u de behandeling ondergaat zal de plastisch chirurg u vragen om een behandelovereenkomst te tekenen zodat u en de plastisch chirurg duidelijk op de hoogte zijn van de behandeling en verwachtingen. Voor en na de behandeling worden er gedetailleerde foto’s gemaakt om het resultaat gezamenlijk met u zo goed mogelijk te beoordelen. De foto’s worden beveiligd opgeslagen in uw medisch dossier en worden niet openbaar gesteld. Alleen met uw eigen nadrukkelijke, schriftelijke toestemming kunnen foto’s voor andere doeleinden gebruikt worden (bijvoorbeeld voor een congres).

De huid van het behandelde gebied kan gedurende de eerste paar uur wat rood, licht gezwollen en gevoelig zijn. Dit is een normale reactie van de huid dat weer binnen enkele uren wegtrekt. U kunt na de behandeling direct naar huis.
Leefregels na een botuline toxine behandeling Bij een botuline toxine behandeling in het gelaat adviseren wij om uw hoofd na de behandeling rechtop te houden. Zodoende voorkomt u dat het middel naar andere mimische spieren kan vloeien waardoor ook deze spieren niet meer aangespannen kunnen worden en het effect ook hier (ongewild) zichtbaar wordt en er mogelijk bijwerkingen optreden. Ga daarom zekerheidshalve de eerste dag niet sporten of yoga beoefenen.
Na de behandeling heeft u geen pijnklachten. Het effect van de behandeling is het best zichtbaar na 1 tot 2 weken. Is er na 2 weken nog geen resultaat te zien, neem dan contact met ons op. Na gemiddeld 3 tot 4 maanden is de botuline toxine uitgewerkt en is de spieractiviteit van de behandelde spieren weer volledig terug. U kunt ervoor kiezen om de behandeling al dan niet te herhalen. In veel gevallen keren mensen terug om te voorkomen dat de rimpels terugkeren. Door herhaling van de behandeling zal het effect van een rimpelvrije huid langer aanhouden. U komt 2 weken na de behandeling terug op controle. Er worden opnieuw foto’s gemaakt. De plastisch chirurg bekijkt samen met u het resultaat en beoordeelt of alles goed is gegaan.
Een botuline toxine behandeling zorgt ervoor dat de spieren niet meer kunnen aanspannen waardoor er geen rimpels zichtbaar zijn. Hoe lang dit resultaat aanhoudt verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld is botuline toxine uitgewerkt na 3 tot 6 maanden en kunt u er zelf voor kiezen om de behandeling te herhalen of niet. Botuline toxine wordt niet gebruikt voor volumebehandeling zoals de behandeling van lippen en wangen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van fillers om meer volume te creëren. Naast het vervagen van rimpels wordt botuline toxine ook gebruikt voor een wenkbrauwlift of om plooien in de hals te verzachten, maar ook om migraineklachten, tandenknarsen en overmatig transpireren te behandelen. De plastisch chirurg bespreekt met u vooraf wat de te verwachten resultaten zijn en zal erop toezien dat u goed op de hoogte bent van dit verwachtingspatroon. Resultaten kunnen wisselen van persoon tot persoon.
Gemiddeld is botuline toxine uitgewerkt na 3 tot 4 maanden en kunt u er zelf voor kiezen om de behandeling al dan niet te herhalen.
Een behandeling met botuline toxine is veilig. Er treden in het algemeen geen complicaties of gevaren op bij een behandeling. Er is een zeer kleine kans op allergische reacties. Dit risico is klein, omdat de gebruikte dosering zeer laag is. Bijwerkingen van botuline toxine zijn er nauwelijks. Bij een behandeling met botuline toxine is een ongewenste reactie nooit voor 100% uit te sluiten. Inspuiting met botuline toxine kan in uitzonderlijke gevallen onbedoeld een assymetrie veroorzaken. Er kan dan een hangend ooglid ontstaan. Dit is tijdelijk en zal na verloop van tijd verdwijnen. Ook infecties komen nauwelijks voor. Daarom zal de plastisch chirurg tijdens het consult goed beoordelen of u in aanmerking komt voor een behandeling met botuline toxine. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met een spier- of zenuwaandoening waarvoor ze behandeld worden. In 1 tot 2% van de gevallen heeft iemand natuurlijke antistoffen tegen botuline toxine en zal de behandeling geen of onvoldoende effect hebben.

De prijs van de behandeling is afhankelijk van hoeveel botuline toxine de plastisch chirurg nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen. Hij zal dit altijd met u vooraf tijdens het consult bespreken, zodat u precies weet wat u kunt verwachten. Doorgaans worden de te behandelen gebieden in het gelaat aangegeven met zones. Een zone is bijvoorbeeld de frons, het voorhoofd of de kraaienpootjes beiderzijds.

> Bekijk hier de kosten van Botox

Behandeling vanaf € 95,- mogelijk
Het is al mogelijk om een botuline toxine behandeling te ondergaan vanaf € 95,00. Dit noemen we een mini Botox. De mini Botox is bedoeld als kleine, subtiele behandeling van bijvoorbeeld de kin, de frons, het voorhoofd of de wenkbrauwen. Het geeft een verfijnd, minimaal resultaat voor een natuurlijk ogende verzachting van het gelaat.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Botuline toxine is een giftige stof in zeer hoge concentraties. Bij cosmetische behandelingen wordt botuline toxine in zeer verdunde concentratie gebruikt en is daarom niet giftig en niet schadelijk voor uw gezondheid. Botuline toxine is tevens een natuurlijk eiwit dat na verloop van tijd door het lichaam wordt afgebroken. De behandeling is volkomen veilig.

Met de ouderdom worden rimpels dieper en meer zichtbaar. Een beginnende rimpel op jongere leeftijd kan daarom met botuline toxine volledig verdwijnen. Bij diepere rimpels op gevorderde leeftijd is een combinatie van botuline toxine met rimpelvuller een geschiktere oplossing. Een voordeel als u vroeg behandeld wordt met botuline toxine is dat de rimpels niet dieper worden omdat u de spieren nauwelijks tot niet gebruikt. Op latere leeftijd heeft u dus geen aanvullende rimpelvullers of andere behandelingen nodig. De wettelijke minimumleeftijd voor een botuline toxine behandeling is 18 jaar.

Er zijn weinig bezwaren bekend om niet behandeld te worden met botuline toxine. De behandeling is niet mogelijk als u zwanger bent, borstvoeding geeft, jonger dan 18 jaar bent of als u een bepaalde spier- of zenuwaandoening heeft.
Wij adviseren om 24 uur van tevoren geen alcohol te nuttigen. Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dan met de plastisch chirurg of u deze tijdelijk moet stoppen voor de behandeling.
De plastisch chirurg zal vooraf met u de medicatie bespreken. Doorgaans is het niet noodzakelijk om te stoppen met medicijnen met uitzondering van enkele bloedverdunners.
Ongeacht of u wel of niet een behandeling ondergaat adviseren wij om te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de doorbloeding van de weefsels, vooral bij herstel van de weefsels na een behandeling. Wij adviseren daarom om enkele weken voor de behandeling te stoppen met roken en dit ook vol te houden na de behandeling aangezien het stoppen met roken een gunstig heeft op het afremmen van het verouderingsproces.
Nee, dit is niet toegestaan. De plastisch chirurgen behandelen u niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Met een zone bedoelen wij een anatomische regio in het aangezicht dat behandeld wordt met botuline toxine. Voorbeelden van zones zijn: de frons, het voorhoofd of de ogen (kraaienpootjes).
Injecties met botuline toxine gebeurt met zeer fijne naaldjes die doorgaans aanvoelen als een speldenprikje. Het wordt door de meeste mensen niet als pijnlijk ervaren. De huid kan voor en na de behandeling gekoeld worden met coldpacks om enig ongemak te verminderen.
Botuline toxine is na 3 tot 4 maanden uitgewerkt. De duur van de werking hangt onder andere af van het aantal behandelingen dat u reeds heeft gehad. Heeft u meer behandelingen gehad, dan blijft het resultaat langer bestaan. Wel heeft botuline toxine een langdurig verbeterend effect op de huid als het gedurende meerdere jaren gebruikt wordt. Door de behandelingen kunnen de rimpels nauwelijks tot niet dieper worden en is de kans groot dat u verleerd bent om deze spieren te gebruiken (bijvoorbeeld de spieren voor het fronsen).
Bij Betan Clinics streven wij er naar om een natuurlijke mimiek te behouden. De plastisch chirurgen bereiken dit door zeer selectief botuline toxine te gebruiken met de juiste hoeveelheid op de juiste plaats in het gezicht. Een typische ‘pokerface’ of een uitdrukkingsloos gezicht wordt altijd vermeden.
Een behandeling met botuline toxine leidt niet tot littekens.
In uitzonderlijke gevallen is dit een onbedoeld resultaat van botuline toxine en zult u gedurende enkele werken een zwaar gevoel hebben boven uw oog. Dit trekt na verloop van tijd weer weg. Door de ruime ervaring van de plastisch chirurgen en gedetailleerde kennis van de anatomie wordt dit risico zo veel als mogelijk verkleint. Door selectief de botuline toxine in te spuiten kan dit risico voorkomen worden.
U mag en kan direct na de behandeling weer aan het werk mits u uw hoofd rechtop kunt houden. Een dag na de behandeling (of zelfs dezelfde dag al) bent u weer volledig toonbaar zonder roodheid of zwelling.
Wij adviseren om tot vier uur na de behandeling uw hoofd rechtop te houden en niet te gaan liggen. Dit bevordert de werking van de botuline toxine in de gewenste zone en voorkomt dat het middel verspreid naar andere spieren.
Wij adviseren om 24 uur voor de behandeling geen alcohol te nuttigen. Het staat u vrij om na de behandeling wel alcohol te nuttigen. Dit heeft geen effect op de behandeling of resultaten.
Afgezien van het natuurlijke verouderingsproces zult u niet méér rimpels hebben dan voor de behandeling. Doordat u de spier enkele maanden nauwelijks tot niet heeft kunnen aanspannen, ontstaan er juist geen nieuwe of diepere rimpels en heeft de huid tijd gehad om te herstellen. Tevens heeft u de spier enkele maanden niet kunnen gebruiken, waardoor het mogelijk is dat u verleerd bent om deze spier veelvuldig te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het fronsen.
Als botuline toxine op de verkeerde manier of op de verkeerde plaats wordt geïnjecteerd kunnen er onbedoelde effecten ontstaan, zoals assymetrische bewegingen in het gezicht, een afhangende wenkbrauw of ooglid of een uitdrukkingsloos gezicht. Deze effecten zijn tijdelijk, echter onwenselijk en dienen altijd vermeden te worden.
Het is niet mogelijk om achteraf of in termijnen te betalen.

Voor een botox behandeling kunt u terecht in Groningen, Leeuwarden, Sneek en Emmen. Gezien de centrale ligging van onze verschillende vestigingen zijn wij ook makkelijk te bereiken vanuit Assen, Drachten, Heerenveen en Zwolle.

Medische vragen
Vraag stellen via WhatsApp

De voordelen van Betan Clinics

Dr. Volkan Tanaydin, MD, PhD, PharmD

Big nummer: 59910764601

Lid van beroepsverenigingen

Bekend van