BEKIJK ONZE NIEUWSTE BLOGS & VIDEO'S Maandag t/m zondag tot 22:00 bereikbaar: 050-2113876 info@betanclinics.nl
  • NL
  • EN
  • DE
Logo
MENU

Fronsrimpel verwijderen door middel van botox behandeling. Wat is de kunst hiervan?

Fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

Wij weten dat elk mens uniek is, maar ook onze anatomie. Er bestaat een grote diversiteit in onze gelaatsspieren. In leerboeken of op cursussen wordt vaak geleerd dat standaard 5 prikjes moet worden gezet om de fronsrimpel te verwijderen of te verminderen. Is het dan logisch dat we met de grote diversiteit van onze fronsspieren wegkomen met standaard 5 prikken? Grote kans dat men tevreden zal zijn, maar toch vind ik als perfectionist dit verre van ideaal. Ik vind dat we eerst de fronsbewegingen goed moeten analyseren alvorens we de botox behandeling doen.

Fronsrimpel: welke soorten zijn er en hoe kom je ervan af?

Fronzen, vrijwel iedereen doet dit in meer of mindere mate. Helaas hebben sommige mensen last van een fronsrimpel die ook zichtbaar blijft, ook wanneer niet gefronst wordt. Fronsrimpels ontstaan naast fronzen ook door bijvoorbeeld ouderdom, fysieke activiteit en de mate waarin je je huid blootstelt aan de zon. Gelukkig valt er tegenwoordig eenvoudig iets aan te doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een botox behandeling om je frons te behandelen. Maar voor je start met een rimpelbehandeling is het belangrijk om eerst te weten van welke type frons jij last hebt. In totaal zijn er 5 soorten fronzen te onderscheiden*. Lees snel verder en ontdek welke frons jij hebt.

U-patroon fronsrimpel

U Patroon fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

De naam spreekt voor zich. Deze fronsrimpel heeft de vorm van een U. Dit is de meest voorkomende frons. Boven beide wenkbrauwen begint de frons die in een U boog naar het midden loopt. Er ontstaan dan ook vaak 2 verticale rimpels, ook wel een “11’s” rimpel genoemd. Je ziet dit patroon vaker bij vrouwen dan bij mannen.

V-patroon fronsrimpel

V Patroon fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

Het V-patroon komt na het U patroon het meest voor. Vooral mannen hebben vaak een V-frons. In ruststand is de frons vaak al te zien en wanneer je fronst, is een scherpe lijn boven de wenkbrauwen tot boven de neus te zien in de vorm van een V.

Horizontale-patroon fronsrimpel

Horizontale fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

Hier zie je meestal dat de frons enkel horizontaal beweegt en naar elkaar toe. Na de U- en V-vorm zie je dit type frons ook vaak. Mannen hebben hem iets vaker dan vrouwen.

Omega-patroon fronsrimpel

Omega patroon fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

De rimpel in de vorm van een omega komt minder vaak voor dan fronsrimpels met een V-, U- of horizontale patroon. Zelf heb ik deze vorm van een fronsrimpel. Hierbij heb je eerst een horizontale vorm van fronzen waarbij net aan het einde van de beweging ook de wenkbrauw omhoog getrokken wordt. De fronzen zijn dan niet alleen net boven de neus en wenkbrauwen, maar ook meer op het midden van het voorhoofd zichtbaar.

Omgekeerde omega-patroon

Inverted Omega patroon fronsrimpel botox behandeling, fronsrimpel verminderen, frons rimpels verwijderen verminderen als rimpelbehandeling

De omega kan ook omgekeerd zijn. Hierbij zie je dan dat iemand meer naar beneden toe fronst richting de neus. Je ziet dan ook meestal rimpels op de zijkanten van de neus zichtbaar worden, ook wel de bunny lines genoemd. Dit patroon komt het minst voor, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Waarom is de type fronsrimpel belangrijk bij een botox behandeling?

Het is belangrijk om dit te weten, omdat mijns inziens elke soort rimpel op een andere manier behandeld moet worden. Niet alleen de prikpunten maar ook de doseringen per prikgaatje moet hierop aangepast worden. Immers, niet alleen de anatomie van de fronsspieren per persoon zijn verschillend, maar ook de kracht van deze spieren. Het is dan zonde om bijvoorbeeld steeds dezelfde dosis botox in spieren te spuiten die nauwelijks of niet actief zijn. Je kunt dan beter deze dosering gebruiken voor de spieren met de meeste activiteit. Daarnaast kun je ook zodanig je prikken aanpassen zodat juist de spieren die de wenkbrauw naar beneden trekken, worden verlamd. Hierdoor ontstaat dan juist een wenkbrauwlift welke bijdraagt aan een mooie open blik. Wie wil dit nou niet?

En welke fronsrimpel heb jij?

Weet jij nu welk type frons jij hebt? Laat je reactie achter!

Wil je meer weten over fronsrimpel, klik dan hier.

*bron: Voor het schrijven van deze blog is het volgende artikel gebruikt: de Almeida AR et al. Glabellar contraction patterns: a tool to optimize botulinum toxin treatment. Dermatol Surg. 2012 Sep;38(9):1506-15. doi: 10.1111/j.1524-4725.2012.02505.x. Epub 2012 Jul 16.

whatsapp Boek uw afspraak