Vorige week verscheen de film ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ met actrice Meryl Streep in de Nederlandse bioscopen. Niet alleen het acteertalent van de 69-jarige Streep is uitzonderlijk te noemen, ook haar uitstraling is … buitengewoon … VERBLUFFEND. Je zou het haar liefst persoonlijk willen vragen: hoe?! Staat haar biologische klok al 20 jaar stil? Gebruikt ze een ultra effectieve gezichtscrème? Of is dit tóch het werk van een befaamde Hollywood plastisch chirurg? We zullen er waarschijnlijk nooit achterkomen.
Maar dat hoeft ook niet, want naast de ‘happy few’ Hollywood-sterren zoals Maryl Streep, Sandra Bullock en Ellen Degeneres, zijn er wereldwijd duizenden andere vrouwen die er met hun 50, 60 of zelfs 70 jaar stralend uitzien. En deze goed uitziende vrouwen vanaf middelbare leeftijd kunnen je wel het antwoord geven. Want eerlijk is eerlijk, zo ingewikkeld en geheimzinnig is het helemaal niet!
- Op welke leeftijd jouw eerste rimpels ontstaan
- De verschillende type rimpels
- Welke gezichtsveranderingen het eerste optreden
- Hoe jouw huid uitziet na 20, 30, 40, 50 jaar
- Hoe een jonge en verouderde huid is opgebouwd
- 8 gouden tips om langdurig rimpelvrij te blijven
- De toekomst van rimpelbehandelingen
Heb je de blog gelezen en vond je hem interessant? Deel de blog op social media en laat een reactie achter onder aan de blog. Wij zijn heel benieuwd welke ervaring jij had toen je je eerste rimpel zag en welke maatregelen jij hebt genomen! Wij zullen op elke reactie persoonlijk reageren.
Van meisje naar vrouw
Als er iets aan je uitstraling is dat je hele leven verandert, dan is het wel je gezicht. Als tienermeisje van 15 jaar ondergaat je gezicht al de eerste veranderingen naar een écht vrouwelijk gezicht. Het gezicht krijgt steeds meer een vrouwelijke vorm. Tussen 15 en 25 jaar word je als het ware steeds minder ‘meisje’ en meer ‘vrouw’.
Een mooie ontwikkeling, maar vroeg of laat komt deze ontwikkeling tot een einde en is je biologische piek bereikt. Het wisselt van persoon tot persoon wanneer een vrouw deze piek bereikt heeft. Bij de meeste vrouwen beginnen de allereerste, vaak nog onzichtbare, verouderingstekenen op 25-jarige leeftijd.
Soorten rimpels
Om antwoord te geven op de vraag wanneer de eerste rimpels ontstaan en nog belangrijker, hoe je dit zo lang mogelijk kunt uitstellen, zullen we eerst moeten weten welke soorten rimpels er bestaan. De makkelijkste indeling is het verschil tussen ‘dynamische rimpels’ en ‘statische rimpels’.
Dynamische rimpels ontstaan door beweging van onderliggende spieren. Probeer maar eens goed te fronsen en je ziet misschien twee fronslijntjes tussen je wenkbrauwen, of verbaasd te kijken door je wenkbrauwen op te halen. Zie jij de horizontale lijnen op je voorhoofd? (Hopelijk nog niet!) Dat zijn dynamische rimpels.
Dynamische rimpels zijn de eerste rimpels die zichtbaar worden door gezichtsveroudering. Schrik niet, want deze rimpels kunnen al vanaf 25-jarige leeftijd ontstaan. De alleereerste dynamische rimpels zijn meestal de voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes (uitlopende lijntjes naast je ogen).
Dynamische rimpels zoals voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes ontstaan door het jarenlang gebruik van de onderliggende spieren. Het zou onmenselijk zijn om als advies te geven zo min als mogelijk mimiek te vertonen om lang te kunnen genieten van een mooie huid!
Veelvuldig ogen dichtknijpen = meer kraaienpootjes
Het is wel aangetoond dat mensen die veel in de zon of achter de computer werken en dus regelmatig hun ogen dichtknijpen vanwege het felle licht of een kleine tekst, sneller kraaienpootjes ontwikkelen.
De statische rimpels en plooien werken anders en zijn zonder een bepaalde gezichtsuitdrukking zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de plooi tussen de neus en de mondhoeken of de rimpels in de hals. Statische rimpels ontstaan door veroudering van de dieper gelegen huidlagen.
Welke rimpels worden zichtbaar op 30, 40 en 50-jarige leeftijd?
Tussen de 30 en 40 jaar beginnen de dynamische rimpels zichtbaar te worden, met name de kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels en fronsrimpels zullen in toenemende mate zichtbaar worden. Ook kunnen de eerste tekenen van zonneschade optreden zoals gekleurde vlekjes. Dit is de levensfase waarin ook de eerste, oppervlakkige statische plooien ontstaan, met name de plooi tussen neus en mondhoeken (neus-lippenplooi). Deze plooi wordt met name zichtbaar in het bovenste een derde deel direct onder de neusvleugels.
In de periode 40 tot 50 jaar zullen de dynamische rimpels dieper worden en zullen er meer statische rimpels ontstaan, zoals dunne lijntjes boven de bovenlip. Bij iemand die rookt, zullen deze lijntjes sneller en dieper gevormd worden. Ze heten daarom ‘rokerslijntjes’. Ook worden de zogenaamde marionettenlijnen langzamerhand zichtbaar. Dit gebeurt door afzakking van beide uiteinden van de lippen naar de kin. Andere veranderingen tussen de 40 en 50 zijn beginnende ‘zakjes’ onder de ogen, ingezakte jukbeenderen en meer huidvlekjes.
In de periode van 50 tot 60 jaar zullen de rimpels op het voorhoofd en rond de ogen meer prominent aanwezig zijn. De neus-lippenplooi wordt dieper en de marionettenlijnen zakken verder door naar de kin. De huid op de jukbeenderen zal meer hangen en minder volume bevatten. Er worden ook meer fijne lijntjes zichtbaar door de werking van de zwaartekracht.
Hoe ouder je wordt, des te meer collageen gaat er verloren.
Ook worden vanaf 40 jaar de huidcellen minder snel vernieuwd en wordt er minder oestrogeen aangemaakt. Door de huid goed te blijven hydrateren kun je deze processen effectief tegengaan.
Waardoor veroudert een huid?
Functie van de huid
Eén van de functies van de huid is om als barrière te functioneren. Deze barrière is nodig om water in het lichaam te houden en schadelijke stoffen buiten te houden (bacteriën, chemische stoffen, zonnestraling). Een gezonde huid heeft een voldoende dikke buitenste huidlaag (epidermis) en dus een uitstekende barrière. Een gezonde huid is egaal en zonder verkleuringen door invloeden van buitenaf. Dit komt doordat de huid voldoende bouwstoffen heeft om jong en stralend uit te zien. Een jeugdige huid heeft veel collageen om stevigheid te bieden, elastine voor de elasticiteit en – de ingewikkelde term – ‘glycosaminoglycanen’ voor voldoende hydratatie van de huid.
Intrinsieke en extrinsieke veroudering
8 gouden tips om langdurig rimpelvrij te blijven
Ken je de uitdrukking ‘voorkómen is beter dan genezen’? Dat is 100% waar voor goede huidverzorging. Anders gezegd: wat je al in je twintiger jaren doet, heeft zijn uiting op veertig- of vijftigjarige leeftijd.
Door goed voor je huid te zorgen voordat de eerste tekenen van huidveroudering ontstaan, kun je heel lang plezier hebben van een egale, stralende huid zonder rimpels.
We zetten een aantal adviezen op een rijtje.
Tip 1 (de aller- allerbelangrijkste!): zonnebescherming
Een van de belangrijkste adviezen is om te zorgen voor voldoende zonnebescherming tegen UVA en UVB, 365 dagen per jaar (niet alleen in de zomer!). Zonneschijn is heel leuk en overigens ook gezond vanwege de Vitamine D die nodig is om infecties te voorkómen en botten en spieren sterk te houden.
Maar te veel zon kan ook heel schadelijk zijn en leidt tot vroegtijdige huidveroudering. Dit kun je het beste bereiken door een zonnebrandcrème te gebruiken met SPF van minimaal 35 en voldoende bedekkende kleding te dragen zoals een hoed.
Tip 2: de juiste huidverzorgende producten
Er zijn talloze skincare producten op de markt en niet elk product is even betrouwbaar of levert een goede huidverzorging. Sterker nog, door gebruik te maken van de verkeerde producten, kan er juist sneller veroudering van de huid optreden. Pas dus op!
Er zijn een aantal bestanddelen die een bewezen anti-rimpel werking hebben, zijn retinoïden en vitamine C. Dit zijn bestanddelen die een goede, anti-oxidante werking hebben en het collageen lang intact houden. Door vroegtijdig te beginnen met de juiste, huidverzorgende producten, blijft de huid lange tijd gezond en rimpelloos.
Tip 3: goede hydratatie van de huid
Een verouderde huid droogt sneller uit. De huid blijft minder goed gehydrateerd omdat er meer vocht verloren gaat. Daarom is het advies om niet te lang te douchen of in bad te blijven, warm water te gebruiken in plaats van heet water en gebruik te maken van een goede, hydraterende crème.
Tip 4: voldoende anti-oxidanten in je voeding
Een verouderde huid reageert ook minder goed op anti-oxidanten en is daardoor meer onderworpen aan schade. Anti-oxidanten zijn stoffen zoals Vitamine C en E die bescherming geven aan cellen tegen schadelijke, vrije radicalen. Al vanaf 20 jaar kan je lichaam minder anti-oxidanten produceren. Studies hebben aangetoond dat vrouwen van oudere leeftijd met een egale huid meer werkzame anti-oxidanten hebben. Je doet er daarom goed aan om voldoende voedingsproducten rijk aan Vitamine C en E (zoals fruit en groenten) en groene thee extract te gebruiken.
Vitaminen in voeding
Deze studie liet zien dat mensen van 70 jaar en ouder die een dieet volgen rijk aan Vitamine C en E, beduidend minder huidveroudering hebben. Een andere studie bevestigt uit 2007 bevestigt dat vrouwen tussen 40 en 74 jaar met een hoge inname van Vitamine C minder rimpels en uitdroging van de huid hebben.
Door voldoende vitamine C en E binnen te krijgen, zijn er meer anti-oxidanten beschikbaar en blijft het collageen langer intact.
Tip 5: weinig suikers, helaas…
Daarnaast is voeding rijk aan suikers ook een boosdoener voor het ontstaan van rimpels. Suikers binden namelijk aan collageen en elastine, waardoor de huid minder soepel wordt. Het zijn de producten die rijk zijn aan gezonde vetten (omega-3 vetzuren) die de huid soepel houden. Voorbeelden zijn vette vis en verschillende noten en zaden.
Tip 6: stop écht met roken
Rook je en wil je toch nog lange tijd de huid behouden die je nu hebt? Stop dan per direct met roken. Je zult het vast al duizenden keren gehoord en gelezen hebben, maar het is wel waar. Nicotine is een van de grootste boosdoeners van vroegtijdige huidveroudering. Als je rookt, is de kans groot dat je veel eerder rimpels ontwikkelt. Niemand wil ouder ingeschat worden dan dat je werkelijk bent, toch?
Tip 7: hou je gewicht in de gaten
Een gezond gewicht is belangrijk voor een stralende, jeugdige huid. Overgewicht heeft tot gevolg dat de kans op chronische gezondheidsproblemen hoger is en dat de huid er zomaar 10 jaar ouder uitziet. Ondergewicht is overigens ook niet goed. Een te laag gewicht betekent dat je te weinig lichaamsvet hebt en dit kun je onder andere zien aan iemands gezicht. De huid verslapt en hangt meer, waardoor rimpels meer opvallen. Door regelmatig te sporten (bijvoorbeeld joggen or aerobics) houd je de huid jong en stralend. Intensief beweegt stimuleert namelijk de bloedcirculatie. Je huid krijgt meer zuurstof en zweten voert op zijn beurt afvalstoffen af.
Tip 8: voldoende slaap
Andere factoren van invloed op rimpelvorming
Heb je een baan waarbij je veel buiten werkt in plaats van een kantoorbaan? Dan word je vele malen meer blootgesteld aan zonlicht en is de kans op vroegtijdige huidveroudering en rimpelvorming groter.
Het is oneerlijk, maar ook het geslacht speelt een rol. De huid van vrouwen verouderd beduidend meer dan die van mannen.
Zelfs waar je woont (een droog of vochtig klimaat) en van welke etniciteit je bent is van invloed. Zo is gebleken dat Caucasische vrouwen gemiddeld 10 jaar sneller verouderen dan Afrikaans-Amerikaanse vrouwen. Door de donkere huid hebben deze vrouwen meer UV-bescherming en meer anti-oxidanten die schadelijke stoffen opruimen.
Dus, zie jij jonger of ouder uit dan je werkelijke leeftijd? Is dit laatste het geval, zorg dan dat je vanaf vandaag goed voor je huid zorgt om over 10 jaar weinig verschil te merken met je huidige leeftijd!
Vond je de blog interessant? Deel de blog op social media en laat een reactie achter. Wij zijn heel benieuwd welke ervaring jij had toen je je eerste rimpel zag en welke maatregelen jij hebt genomen! Wij zullen op elke reactie persoonlijk reageren.