Tandenknarsen

Tandenknarsen of het klemmen met de kaken komt regelmatig voor. Men noemt dit ook wel ‘bruxisme’. De tanden worden ruw over elkaar heen geschoven, waardoor een knarsend geluid te horen is. Meestal gebeurt dit in je slaap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor tandenknarsen. Zo kan het worden veroorzaakt door erfelijkheid, een ziekte van je zenuwstelsel, slaapstoornissen of door gebruik van sigaretten, alcohol en/of drugs. Tandenknarsen komt vaak slechts een korte periode voor en stopt dan vanzelf. Toch kan het ook langdurig aanhouden. Er is dan sprake van een hyperactieve kaakspier. Tandenknarsen lijkt wellicht onschuldig, maar toch kan het vervelende gevolgen hebben. Zo kan bruxisme tot de volgende klachten leiden:

  • Hoofdpijn
  • Een pijnlijke en dikke kauwspier
  • Tandgevoeligheid en/of slijtvlakken op je tanden
  • Afbrokkelen van tanden
  • Een scherpe of hoekige kaaklijn
  • Slapeloosheid

Als je door tandenknarsen last krijgt van één of meerdere van deze klachten, kun je kiezen voor een behandeling met een spierverslapper. Een behandeling met botox tegen tanden knarsen is zeer effectief en veilig. Botuline Toxine, in de volksmond Botox genoemd, is onder de meeste mensen vooral bekend als het middel dat rimpels vermindert. Het kan echter ook helpen om het tandenknarsen te verminderen. Bij Betan Clinics kun je terecht voor spierverslappers tegen tandenknarsen.

> Maak direct een afspraak voor een consult

Het consult

Bij Betan Clinics vindt voor elke tandenknarsen behandeling eerst een consult plaats. Voordat je dit consult bijwoont, word je gevraagd een digitale medische vragenlijst in te vullen. Dit kun je dus gewoon thuis doen. Vervolgens zullen jij en de plastisch chirurg de resultaten ervan tijdens het consult bespreken. Daarnaast zal de plastisch chirurg je ook meer vertellen over wat je kunt verwachten van de behandeling, de nazorg, het resultaat en de risico’s. Je hoeft tijdens het consult nog niet meteen een keuze te maken. Neem de tijd om nog even goed na te denken. Als je besluit een tandenknarsen behandeling te ondergaan, zul je eerst een behandelovereenkomst moeten tekenen. Wanneer je dit hebt gedaan, maakt de plastisch chirurg foto’s van je kaak. Deze zullen na de behandeling worden vergeleken met nieuwe foto’s. Dit toont je het effect van de spierverslapper behandeling. Deze foto’s worden opgenomen in je medisch dossier en zullen alleen voor andere doeleinden worden gebruikt als jij hier nadrukkelijk en schriftelijk toestemming voor geeft.

Botox behandeling tegen tandenknarsen

De behandeling om het knarsen tegen te gaan, verloopt eenvoudig. Bij Betan Clinics gebruikt men een spierverslapper tegen tandenknarsen. De plastisch chirurg injecteert het middel met een dunne naald in je grote kauwspier. Door de spierverslapper neemt de spanning in je spier af. Doordat deze minder gespannen is, zal ook het tandenknarsen afnemen. In het gunstigste geval zal het bruxisme zelfs geheel ophouden. De hoeveelheid spierverslapper die wordt gebruikt, verschilt per persoon. Dit hangt af van de mate waarin je last hebt van tandenknarsen. In eerste instantie zal de plastisch chirurg alleen de spierverslapper injecteren in de grote kauwspier. Als dit niet voldoende is om het tandenknarsen te stoppen, kan ook in de andere kauwspier worden geïnjecteerd. De behandeling duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten.

Na de behandeling

Direct na de tandenknarsen behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn. Deze symptomen verdwijnen al binnen enkele uren. Verder heb je over het algemeen weinig klachten. Er zijn wel nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om de eerste dag nog niet te veel te bukken en de eerste 4 uur niet te liggen. Beweeg daarnaast de kaak zo min mogelijk (probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk te lachen, fronsen en dergelijke). Gebruik daarnaast de eerste dag geen make-up en probeer verder ook zo min mogelijk de behandelde huid aan te raken. Bovendien wordt sterk aangeraden om de eerste 2 weken de zon, sauna en zonnebank zoveel mogelijk te vermijden. Geef je huid de tijd om tot rust te komen. Zo is de kans op complicaties het kleinst.

Het resultaat

Het effect van een spierverslapper is niet direct zichtbaar. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 weken totdat het resultaat goed te merken is. Na deze 2 weken zal er een vervolgafspraak plaatsvinden om te zien of de behandeling geslaagd is. Als het tandenknarsen nog niet helemaal gestopt is, kun je de behandeling herhalen. Vaak wordt eerst alleen een spierverslapper geïnjecteerd in de grote kauwspier. Bij een volgende behandeling kan er ook een injectie plaatsvinden in de andere kauwspier. Soms is dit nodig om het tandenknarsen volledig te laten stoppen. Als er voldoende spierverslapper is gebruikt, heb je geen last meer van het geknars van de tanden. Dit effect houdt gemiddeld 3 tot 6 maanden aan. Daarna is de spierverslapper uitgewerkt. Als je niet wilt dat het tandenknarsen in alle hevigheid terugkeert, is het verstandig op dat moment een nieuwe behandeling te ondergaan. Er wordt dan opnieuw een spierverslapper in de kauwspier geïnjecteerd tegen het tandenknarsen.

De risico’s

De behandeling met een spierverslapper tegen tandenknarsen brengt zelden risico’s met zich mee. De ingreep is slechts risicovol voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of mensen met bepaalde spier- en zenuwziektes. Als dit op jou van toepassing is, kom je helaas niet in aanmerking voor een behandeling met een spierverslapper. Voor anderen zijn de risico’s zeer klein. Ten eerste is het middel zeer veilig en wordt het al jarenlang gebruikt door plastisch chirurgen wereldwijd. Een spierverslapper kan in enkele gevallen infecties en allergische reacties veroorzaken. Dit komt echter zelden voor. Onze plastisch chirurgen gebruiken spierverslappers slechts in zeer kleine doseringen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van spierverslappers die afkomstig is van betrouwbare fabrikanten en erom bekend staat dat er zelden complicaties ontstaan. Ten slotte kun je erop rekenen dat de behandeling zeer professioneel verloopt dankzij de jarenlange ervaring van de plastisch chirurgen bij Betan Clinics. Zij zorgen ervoor dat de kans op complicaties nihil is bij behandelingen tegen tandenknarsen.

Waarom kiezen voor een behandeling tegen tandenknarsen bij Betan Clinics?

Hoogste kwaliteit en veiligheid

Kwaliteit en veilligheid staan altijd voorop

Een ervaren plastisch chirurg

Bij Betan Clinics werkt een ervaren plastisch chirurg met een hoge, academische titel. De plastisch chirurg garandeert 100% aandacht en oog voor detail.

Consult

Altijd een 30 minuten consult. Thuis ontvangt u vooraf een digitale, medische vragenlijst, zodat de plastisch chirurg tijdens het consult alle tijd heeft om uw vragen en wensen te bespreken.

Nieuwste technieken

De nieuwste, geavanceerde behandeltechnieken voor het beste resultaat.

Natuurlijke resultaten

Less is more: behoud van natuurlijke resultaten. De plastisch chirurg stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op dat volledig aansluit bij uw wensen en een natuurlijk resultaat oplevert.

Avond en weekend

Behandelingen ook in avond en in weekend

24/7 bereikbaar

24/7 bereikbaar bij klachten na de ingreep

Hoogste kwaliteit en veiligheid

Kwaliteit en veilligheid staan altijd voorop

Nieuwste technieken

De nieuwste, geavanceerde behandeltechnieken voor het beste resultaat.

Een ervaren plastisch chirurg

Bij Betan Clinics werkt een ervaren plastisch chirurg met een hoge, academische titel. De plastisch chirurg garandeert 100% aandacht en oog voor detail.

Natuurlijke resultaten

Less is more: behoud van natuurlijke resultaten. De plastisch chirurg stelt samen met u een persoonlijk behandelplan op dat volledig aansluit bij uw wensen en een natuurlijk resultaat oplevert.

24/7 bereikbaar

24/7 bereikbaar bij klachten na de ingreep

Avond en weekend

Behandelingen ook in avond en in weekend

Consult

Altijd een 30 minuten consult. Thuis ontvangt u vooraf een digitale, medische vragenlijst, zodat de plastisch chirurg tijdens het consult alle tijd heeft om uw vragen en wensen te bespreken.

Wat kost een behandeling tegen tandenknarsen bij Betan Clinics?

Bij Betan Clinics wordt een behandeling tegen tandenknarsen alleen uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg en met de beste A-merk spierverslappers. Een behandeling tegen tandenknarsen is al mogelijk vanaf € 185,- inclusief consult en controle. Dit is een zeer scherpe prijs voor een behandeling die kwalitatief goed en veilig uitgevoerd wordt door een plastisch chirurg met een hoge, academische titel.

Elke behandeling wordt voor u op maat gemaakt. Dat wil zeggen dat de plastisch chirurg een persoonlijk behandelplan voor u opstelt die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. De plastisch chirurg geeft altijd een eerlijk en oprecht advies. Wilt u meer informatie over een behandeling tegen tandenknarsen? Neem dan geheel contact met ons op: bel of Whatsapp met ons via 050 211 3 876. Wij zijn 7 dagen per week tot 22:00 uur bereikbaar.

Mail ons

info@betanclinics.nl

App ons

050 21 138 76

Bezoek ons

Bekijk onze vestigingen

De voordelen van Betan Clinics

Dr. Volkan Tanaydin, MD, PhD, PharmD

Big nummer: 59910764601

Lid van beroepsverenigingen

Bekend van